רצפת האגן במהלך החיים

מחבר:

טלי רוזנבאום

המונח “רצפת האגן” מתייחס לקבוצה של שרירים ורקמות חיבור התומכות באברי האגן, כולל שלפוחית השתן, הרחם והחלחולת. שרירי רצפת האגן מקשרים בין עצם החיק לעצם הזנב, שבתחתית עמוד השדרה. נוסף על כך, שרירי רצפת האגן מסייעים לשליטה על  השתן והצואה באמצעות  כווץ והרפית שרירי הסוגרים של השופכה ופי הטבעת. שרירי רצפת האגן חיוניים גם לתפקוד מיני תקין. אישה ששרירי רצפת האגן שלה מהודקים או מכווצים יתר על המידה, עלולה לחוש כאבים במהלך קיום יחסי מין. שרירי רצפת אגן חלשים, משפיעים על יכולת החישה של האישה ועל עוצמת העוררות של אברי המין. יתרה מזו, מי שסובלת מ”דליפת שתן” עקב חולשת שרירי רצפת האגן, עלולה לחוש ירידה ניכרת בתשוקה המינית, מחשש שהשתן “יברח” במהלך קיום יחסי מין.

משום כך, נודע שלשרירי רצפת האגן תפקיד חשוב בכל הנוגע לבריאותן של נשים במהלך החיים. שרירי רצפת האגן רגישים מאין כמותם לכל שינוי זעיר המתחולל בגוף. למשל, היריון ולידה מחלישים את רקמות החיבור של רצפת האגן, בנוסף על מתיחה ניכרת של השרירים. ממחקרים עולה שהנטייה לבריחת שתן מתעצמת ככל שאנו מתבגרות. כמו כן, מי שסובלת משיעול כרוני או מעצירות ממושכת ומפעילה מאמץ ניכר, עלולה להחליש את שרירי רצפת האגן. לכן, נשים אמורות “לתחזק” את שרירי רצפת האגן שלנו במהלך חיי היום יום, להימנע מאימוץ יתר במהלך עשיית הצרכים ולתרגל אותם באופן תמידי.

במהלך “אמצע החיים” מתרחשים שינויים המשפיעים על אברי המין ודרכי השתן.הירידה שחלה בכוח השרירים בגוף, כולל שרירי רצפת האגן, משפיעה על נשים שונות באופנים שונים. נשים מסוימות חשות  דליפת שתן במאמץ או דחף בלתי נשלט להשתין בלוויית אי-יכולת להתאפק, כשעקב כך “בורח” שתן.  בדליפת שתן במאמץ השתן “בורח” עקב שיעול, התעטשות או צחוק. המונח “בריחת שתן בדחיפות ” מתאר מצב שבמהלכו אישה חשה שהיא חייבת  לתת שתן אך לא מגיעה לשירותים  בעוד מועד, ולפיכך היא מתנסה ב”בריחת שתן”.

היבט נוסף של חולשת שרירי רצפת האגן, בא לידי ביטוי בצניחות של אחד או יותר מאברי האגן – שלפוחית השתן, הרחם או החלחולת – כשעקב כך עלולים לחוש אי-נוחות במהלך קיום יחסי מין.

השילוב של תרגול מתמיד ותוכנית המתאימה לצרכיהן של נשים באמצע החיים, תוך שימת דגש על חיזוק השרירים והעצמות, סיבולת , שיווי משקל וגמישות, יאפשרו לנשים באמצע החיים לחזק את שרירי רצפת האגן שלהן.

נוסף על כך, ברגע שאישה  מרגישה היחלשות של שרירי רצפת האגן, מומלץ לפנות לרופא ולבקש הפנייה לפיזיותרפיסטית מומחית לשיקום שרירי רצפת האגן.  אבחון וטיפול פיזיותרפי כוללים בדיקה שריר-שלד ויציבה, חינוך והדרכה התנהגותית, ושיקום רצפת האגן באמצעות כלים כגון תרגול וביופדבק.

תרגמה לעברית: חסיה יהודה.

Share this post