טלי רוזנבאום
כאבים בעת מגע מיני, המוכרים בשם הרפואי dyspareunia, הם מצב מביך לגניקולוגים מזה זמן רב. מצב זה הנו כה שכיח עד כי לפי אחד המחקרים, 73% מהנשים המטופלות שגרתית על ידי גניקולוגים מתלוננות על כך *.
מחקרים שונים מעריכים כי שיעור יחסי המין המכאיבים נע בין 8%-23% וכי כ- 15% מהנשים סובלות ממצבים המונעים מהן את היכולת לקיים יחסי מין בכלל. ישנם גורמים שונים לכאבים בעת יחסי מין. אף כי לעיתים מרכיבים רגשיים יכולים להיות הגורמים לכך, הרי שבמרבית המקרים הגורם לכאבים בעת קיום יחסי מין הוא ממקור פיסיולוגי.
ישנם מצבים שונים העלולים לגרום ליחסי מין מכאיבים והם יכולים להתרחש בשלבים שונים במחזור חיי האשה. ישנן נשים צעירות החוות כאבים עזים ו/או אי יכולת לאפשר חדירה מראשית הפעילות המינית שלהן. אצל אחרות הדבר יכול לקרות לאחר חודשים או שנים של יחסי מין ללא כאבים. יש נשים החוות כאב לאחר לידה עקב רקמת צלקת מכאיבה או דביקה. במקרים רבים לאחר מנופאוזה יחסי מין עלולים להכאיב עקב שילובים של ניוון בנרתיק, יובש או שינויים בנרתיק הקורים כאשר יחסי המין תכופים פחות.
בכל המקרים של אבחון וטיפול במגע מיני מכאיב חשוב לשלול ולטפל בגורמים רפואיים כמו גירויים, דלקות או מחלות. כמו כן חשוב לקבל מידע אודות ההיסטוריה הרפואית/המינית ולהבטיח קיומם של תשוקה מינית, גירוי מיני וסיכה לפני התרחשות המגע המיני.
מצב שכיח אצל נשים בשנות העשרה המאוחרות ובשנות העשרים לחייהן, המנסות לקיים יחסי מין ומגלות שאינן יכולות לאפשר חדירה נקרא vaginismus. מצב זה מתרחש בדרך כלל עקב שילוב של חרדה ופחד מהחדירה ומכאב והוא מתבטא בהתכווצות שרירי הנרתיק המונעים חדירה בעת ניסיון לבוא במגע מיני. בדרך כלל מטפלים בכך על ידי חינוך וטכניקות התנהגות, למידת האנטומיה הנשית, החדרת אמצעי הרחבה- מקלות פלסטיק ברוחב גדל בהדרגה וכן למידת הרפיית שרירי הנרתיק בעזרת ביופידבק של רצפת האגן (pelvic floor EMG biofeedback). אמצעי זה מאפשר למטופלת לראות את פעילות שרירי רצפת האגן שלה על גבי צג מחשב וללמוד לשלוט בכיווץ והרפיית השרירים כדי לאפשר חדירה.
כאשר המטופלת מתלוננת באופן עקבי על כאב בכניסה לנרתיק עם החדירה ונשללו סיבות רפואיות,יש לשקול אבחנה של Vulvar Vestibulitis. זהו מצב בו נגרם כאב על ידי מגע או חדירה בכניסה לנרתיק. הסיבה לכך אינה ברורה די צרכה והטיפול בדרך כלל הוא שילוב תרפיות רפואיות והתנהגותיות.
טיפול פיזיותרפי במצב זה כולל הגברת הזרמת הדם לנרתיק וריפוי האזור הפגוע על ידי תרגילים לרצפת האגן וביופידבק לייצוב שרירי רצפת האגן וכן להרפייתם בצורה נכונה. יש תיעוד לגבי יעילות הטיפול בביופידבק לכאבי פות **. בנוסף, משתמשים אצל מטופלות עם Vulvar Vestibulitis בטכניקות כמו תרגילי נשימה והרפיה ובמידת הצורך, באמצעים להרחבת הנרתיק.
Vulvodynia הוא מצב המתואר על ידי תחושת צריבה, גירוד וגירוי של הנרתיק והאזורים הסמוכים, כולל פנים הירכיים ופי הטבעת. מצב זה לעיתים מוחרף עקב ישיבה ממושכת או לבישת בגדים צמודים ובמקרים רבים הוא מפריע לנשים ליהנות מפעילות מינית. גם מצב זה אינו מובן דיו אך סבורים כי המקור הוא במערכת העצבים. הטיפול המוצע כולל שילוב של פיזיותרפיה וביופידבק עם תרופות נגד כאבים וטכניקות התנהגותיות.
אף כי מרבית המקרים של dyspareunia מתייחסים לכאבים בנרתיק, הרי שהכאב יכול להופיע בכל מקום המגורה על ידי מגע מיני. בכלל זה ניתן למנות כאבי גב, כאב במפרק הירך או בנשית (sciatica) וכן גם כאבים בבטן התחתונה ובאגן המתעוררים בעקבות המגע המיני. כאשר נשללות סיבות גניקולוגיות או רפואיות, ייתכן שהסיבות הן גורמים הקשורים בשרירים ובשלד כמו חוסר איזון שרירי או מצבי כאב כרוניים על רקע אורתופדי וראומטולוגי.
פיזיותרפיסטים בעלי הכשרה בהערכה ובטיפול במצבים של שרירים ושלד יכולים לספק טיפול הולם הכולל תרפיה ידנית, תרגילים וייעוץ לגבי מנחים שיאפשרו נוחות מרבית. צלקות עקב ניתוחים גניקולוגיים או תפרים מכאיבים לאחר לידה עלולים גם הם לגרום לכאב ואף כאן ממליצים על פיזיותרפיה הכוללת עיסוי רקמת הצלקת, אולטרא-סאונד ותרגילים.
כאבים בעת יחסי מין בתקופה שלאחר מנופאוזה יכולים להיות מטופלים אף הם באמצעות תרגילים לרצפת האגן, מתיחת רקמת החיבור וטכניקות אחרות לשמירת גמישות הנרתיק והפות.